Blandat

Berättelser
En resa som tog slut

Det började 1984 när jag skaffade min första Hälleforsare Sej, föräldrarna kom från Torsby. En snävt sök och inget förföljande på sken älg så dom flesta älgarna skjöts på stånd för han. Resan började nog riktigt 1992 när jag köpte hunden Borro AS00871/92 efter Tim & Bonita av Nils Bäcklin Vingåker. Jag fick tilldelad en valp för det var många före mig.

Sen var man med på en del mönstringar åren framåt sen klubben bildades 1994. År 2000 blev Hälleforshunden en erkänd ras. Så vi fick gå på jaktprov och utställningar. Borro tog tre ettor på jaktprov och tre cert på utställning, så det blev min första dubbel champion. Vet inte om Borro var först i Sverige som DCh. För det var fler hundar med i svängen. Borro fick två parningar, Ståscha och Stellith. Efter Ståscha blev det några tikar och en hane, som jag tog. Ricco AS28565/2001.

Där fick jag en med enorm jaktlust hetsig vid älgkontakt. Om det för Borro blev stånd vid upptaget ca sju av tio så var det hellre ca fyra av tio för Ricco. Han skällde även tassdjur stora som små. Men efter tre ettor på jaktprov bland annat ett på 92 poäng och tre cert på utställning så hade jag min andra dubbel champion. Ricco fick tre parningar, Tuva, Nala, Zenta. Efter Nala tog jag en valp Crutov AS28278/2005.

Nu fick jag lugnet själv, när han var 17 månader var han med älgarna utan skall. Sen när han mognat vid 19 månader skjöt jag på stånd för honom, Crutov ställer ca sju av tio älgar. Beteendet vid älgkontakt är A och O för en ståndhund. Crutov tog tre raka ettor på jaktprov och tre cert på utställning så därmed hade jag min tredje dubbel champion i nedstigande led. Crutov hade två parningar, Jessi och Nea. Så inför Crutovs tredje parning tänkte jag åter igen ta en parvalp. Så den 16 Januari 2012 åkte jag till Hudiksvall för ögonlysning, den tredje lysningen på Crutov. Men då kom mer eller mindre ett chockbesked då han hade drabbats av katarakt. Så därmed var denna resa slut. Crutov fortsätter att jaga utan vetskap om det han blivit diagnostiserad för.

Under denna resa ska vi ha i åtanke att tilldelningen på våra marker var under 90-talet tre per tusen ha, nu är der nere i lite mer än en per tusen ha. Så det gäller att ha ståndhundar i vilken ras det än må vara som fungerar med så glest med älg.

Tillsammans har dom här hundarna fått ihop 107 älgar varav 38 st för Sej, 29 st för Borro, 30 st för Ricco och i nuläget 10 st för Crutov.

Bjarne Eggen