Pressklipp

Gamla artiklar

Älven stoppar inte "mirakelhunden"
I denna artikel får ni följa hälleforsaren Valdemar i det, vad många upplever, svårjagade Norsjö.
Redan i första släppet blir det upptag och ståndskall. Skytt och fotograf smyger sig fram till ståndet och kan under närmare en timmes tid följa hundens arbete med ett yngre hondjur. Efter en stund tar kon till flykten över den breda Umeälven, när hunden förlorar syn- och vindkontakten av älgen och simmar han tillbaka till husse. Jaktdagen fortsätter med nytt släpp lite längre neråt älven. Efter en utflykt på grannmarken med älgarna hör jägarna åter igen hundens ståndskall. På långt håll ser man hunden skälla på ko och kalv vid älvkanten. Mikael lyckas smyga sig riktigt nära och få skottläge på kalven, men hur gick det? Hela reportaget är finner ni i Jakt och jägare och det är skrivet av Mats Bildström som även har tagit en mängd fina bilder på Valdemars ståndarbete och simturer.

Artikeln finns i tidningen Jakt och jägare nr 10.

Maxat älgmöte i dimman
I artikeln får vi följa Hälleforsaren Rizto en dimmig dag i slutet på september. Rolf, Riztos husse, fäller tidigt en älgkalv på ståndskall men då dagen fortfarande är ung släpps hunden igen. Kviga fälls denna gång. Ytterligare ett släpp och älgarbete påbörjas. Denna gång hamnar reportern/fotografen mitt i händelsernas centrum. Rizto kommer springande i full fart i dimman framför sig har han en älgko. Rizto springer förbi älgen och får stopp på den precis framför reportern och skytten. I artikeln ser ni hur det går både i text och i bild. Författaren/fotograf till artikeln är Bertil Pettersson tidningen är jaktjournalen.

Artikeln finns i tidningen: Jaktjournalen 2013 oktobernumret.

 

Raskängets kennel. Uppfödning av hälleforsare
I Jämtländska Lit ligger Raskängets kennel. Jörgen Marcusson föder här upp hälleforshundar, en hundras han valde en gång i tiden för att han var ute efter en älghund som var mer utpräglad enmanshund än övriga raser var. Idag har han uppfödning av hälleforsare och på frågan vad som skiljer rasen åt mot en jämthund så tycker han personligen att det är större skillnad mellan individer än raser. Den största skillnaden är färgen, säger Jörgen. Personligen upplever han även att hälleforsaren är lite kortare i sitt sök, är tidiga i jakt och har rykte om sig att vara enmanshundar. I artikeln berättar även Jörgen hur det är att vara uppfödare samt om reglerna för att få avla på en hälleforsare. Döttrarna i familjen är de som är ute och springer med hundarna med Jörgen själv tar hand om jakten. Min Jakthund: foto och text: Johan Olsson

Artikeln finns i tidningen Min Jakthund nr 3 (juni) 2013

Två älgar i backen när hälleforsare bjuder på älgstånd
I Kostaskogarna i Småland bjuder ett gäng hälleforsare på en januarijaktdag med lyckat resultat. På de 4000 hektaren samlas tre jägare och sex hälleforsare. Jan-Eric Johannisson med Snuffe, Metsjöstigens Ronja och Åforsens Ludde, Åke Johansson med Rävpiskans Ajje och Åtorpets Loffe samt den inbjudne gästen Martin Johansson med sin Stella. Tre jägare med hälleforshundar som förstaval. Ludde är den som får slita ragg först under dagen då husse fäller en älgtjur under ståndarbetet. Därefter är det Martin och Stellas tur att ha jaktlyckan med sig då en älgkalv fälls under dagens andra släpp. Vill ni läsa mer och se bilder på hur jägare och fotograf smyger an på de lyckade ståndskallen så finns hela artikeln i Jaktjournalen, foto och text Ted Karlsson

Arikeln finns i tidningen Jaktournalen nr 5 (maj) 2013

Månadens hund Hälleforsare: Brion Excellent på alla vis
Mettäjärvi Tess Brion representerar månadens hund i tidningen Jakt journalen nr 3 mars 2013. I artikeln berättar Roger C Åström om Jan Bomans historik med olika hälleforshundar allt från den förste Bonzo köpt av Jonas Gulin till dagens stjärna SE J(LÖ)CH, SE UCH Mettäjärvi Tess Brion. Redan då Brion var 8 månader gammal fick Jan fälla älg för honom på ståndskall. Brion har varit är en lättlärd hund som visar upp ett gott samarbete och god lydnad. På första jaktprovet tog Brion ett förstapris men var nära att stryka med på kuppen då han gick genom en vak, men en rådig domare lyckades dra upp honom ur vaken. .

Artikeln finns i tidningen Jaktjournalen nr 3 2013.

Hälleforsare spetsade med jämtblod
I samma tidning som ovan finns det en artikel av Matts Bildström som handlar om Tomas Kärrmans valpkull som togs 2006. Parningen mellan Tomas hälleforstik Meja och jämthunden Ackers Doj var omdiskuterad från många håll men resultatet blev mycket bra. Rasen fick in nytt blod och avelsbasen har breddats.

Artikeln finns i tidningen Jakt och jägare nr 1/2 2013

Hälleforsaren Tapio, en mästare i vildmarken
Urban Ireklint i tidningen Jakt och Jägare följde med Lennart Jönsson och hans hund Tapio på en jaktdag i Hjortseryd i sydvästra delen av småland. Det visar sig bli en lyckad jaktag där två älgar fälls för Tapio. I artikeln får vi följa journalisten och husse Lennart då de smyger på ståndet.

Artikeln finns i tidningen Jakt och jägare nr 1/2 2013

På fyra dagar fällde han sex älgar
Under fyra dagar lyckades Kent Lindgren från Rödön i Jämtland fälla sex älgar. Han tar däremot inte åt sig hela äran, utan menar att det är hans hälleforsare Kalle Kask som gjort den största bedriften.

Länk till artikeln