Frågespalt

 

 

 

 

Fråga klubben!

Sidan 2 av 4, föregående sida, nästa sida

Hundens arbetsuppgifter

Det har alltid funnits delade meningar om huruvida det går att använda en och samma hund till olika arbetsuppgifter i jakt, med det menar jag i Hälleforsarens fall, ställande på älg, gris, grävling. Vad finns det för erfaranheter av detta?

Vill bara veta Er uppfattning, och sen ev. starta en debatt kring ämnet, för att få in erfarenheter och synpunkter.

MVH.Curt

Styrelsens svar

Hej Curt.
Du undrar om det går att använda samma hund till jakt på flera viltslag och då särskilt älg, vildsvin och grävling. Det låter sig givetvis göras om hunden visar intresse för och uppmuntras till att jaga flera viltslag. En ung hälleforshund med stor jaktlust kommer toligen till en början att självmant jaga både älg, vildsvin och grävling om sådana tillfällen dyker upp. En (all-round)hund som används till jakt på flera viltslag blir dock vanligtvis inte lika duktig som den rena specialisten på något av de enskilda viltsorterna. Nackdelen med en hund som är injagad på flera olika viltsorter är att jägaren inte kan veta vad hunden kommer att jaga vid det enskilda jakttillfället. Hela jaktdagar kan gå till spillo om hunden ägnar sig åt jakt på annat vilt än det jägaren sjäv hade tänkt sig. Fördelen är att det ofta händer en hel del runt hundar som jagar flera sorters villebråd.
Hälleforshunden har dock historiskt avlats fram för att vara en ren älgspecialist (med viss rovdjursskärpa) och den avelsstategi som gäller syftar till att ytterligare stärka denna förmåga.

Hälsningar Leif

Hälleforshunden, hur är den?

Vi har blivit intresserad av Hälleforsaren. Men vi skulle vilja veta lite mer om själva hunden; hur den är som familjehund och inte bara hur nos, öron och kropp ska se ut…
Det står så lite att finna om detta när man kollar i rasbeskrivningen eller söker på nätet…
Kan någon berätta om detta?

Mvh Fam Levin – kanske Hälleforsägare…

Styrelsens svar

Hälleforshunden är som spetshundar är mest, med varierande mentala egenskaper, precis som människor. Ett exempel kan vara att en del hundar har fallenhet att larma när folk kommer på besök andra hundar bryr sig inte, ändå är det hundar av samma ras. Så variation av beteende finns inom rasen precis som i andra raser.

Detta gör det lite svårare att säga att precis så här är en Hälleforsare, eftersom varje hund är en individ så finns variationen där. För det första är det en utpräglad jakthund vilket innebär att den behöver få arbeta (jaga) mycket för att känna sig tilfredställd mentalt och fysiskt. Hunden har ett stort behov av att röra på sig (vara aktiv) vilket den bör få göra under hela året. För att utvecklas till en harmonisk hund som anpassar sig fullt ut i den familj den skall leva med.
Några speciella särdrag tycker vi att en typisk hälleforare skall ha:
Lite av enmanshund vilket betyder att den ofta präglas på medlemmarna inom den familj den lever i eller på den som umgås mycket med den Egenskapen som enmanshund kan vara en uppskattad egenskap hos jägare eftersom hunden då ofta känner stort behov att ta sig tillbaka efter långa jaktfärder till sin förare och inte låter sig kopplas upp av främmande personer. "Det finns en del hälleforsare som kontaktylar när dom är på väg tillbaka till sin förare." Vi upplever också att den är lyhörd för dess ledare vilket gör att den smälter väl in i den familj den lever i.

Det är inte rasen utan individen som styr hur en hund fungerar i hemmet. Hur individen utvecklas styrs även till stor del av hur ägarna hanterar hunden. Alla hundar kan bli "hopplösa" hos fel ägare. Tänk på att nyttja hunden till det den är framavlad för, detta mår hunden bäst av.

Styrelsen/ via Jan-Erik Bjermkvist