Frågespalt

 

 

 

 

Fråga klubben!

Har ni frågor angående Hälleforshunden så ställ dem till oss, vi i styrelsen hjälps åt att besvara era frågor.

De vanligaste frågorna med tillhörande svar kommer att presenteras på dessa sidor

Min fråga:fraga@halleforshunden.org

Sidan 1 av 4, nästa sida

Utställningsresultat.
Vi köpte vår första Hälleforsare i fjol, VILJA AS37233/2010 f 20100426 e J RASKÄNGETS BONO AS45927/2006 B u J ILA (en av er rekommenderad parning). Hon är en underbar familjehund och snart får vi veta hur hon fungerar i jakten också (verkar lovande på det vi sett hittills). Eftersom mamman är inbedömd så ville uppfödaren att vi skulle ställa ut henne, vilket jag gjort vid tre tillfällen hittills. Vilja är mörk i färgen vilket gjorde mig lite nervös innan första utställningen, men även pappan, Raskängets Bono, är mörk och han har ändå fått bra omdöme på den utställning som finns registrerad i Jyckedata. Mamman som är inbedömd är däremot i färgen som en typisk Hälleforsare. I kullen blev det två mörka tikar, resten av valparna (en tik och tre hanar) var ljusa med mask.
Domaren på första utställningen (Arild Bergen i Åsele i mars i år) konstaterade att hon är mörk men tyckte inte att det var något negativt och gav henne ”Good”. Domaren i nästa utställning (Lennart Edfors i Stöndar i juni) tyckte att hon var väl mörk men gav henne ändå omdömet ”Very good” och nu i Junsele i helgen så diskvalificerade domaren (Thomas Eriksson) henne pga av färgen.
Även i andra avseenden har hon bedömts väldigt olika, från ”utmärkta rörelser” (Lennart Edfors) till ”normala rörelser” (Thomas Eriksson). De domarna är överens om är att hon har ett bra huvud, rygg och tassar, i övrigt går åsikterna isär.
Som nybörjare i utställningssammanhang blir jag lite fundersam över hur olika bedömningar vi fått. Hur mycket får varje domares egna uppfattningar om hur en Hälleforsare ska se ut spela in?
Jag är inte ute efter att klaga på någon domare, jag vet att hon är mörk och det kanske är så att hon är för mörk för att vara rastypisk, men eftersom vi trots allt fått ”Very good” så är jag nyfiken på vad klubben tycker. Både om de varierande resultaten och om Vilja är för mörk för att vara godkänd för rasen. Om hon blir bra i skogen har vi funderingar på att ta valpar efter henne en dag, men det är ju lite beroende på detta också.Vänliga hälsningar
Linda Lindström, Åsele


Styrelsens svar

Hej Linda.
Din Hälleforsare är inte på något sätt unik i sättet att bli  bedömd. Det är ”tyvärr” så att väldigt många hundägare upplever att man inte förstår domarens syn på både den egna hunden och andras hundar.Ingenriktigt bra förklaring annat än den mänskliga faktorn och den verklighet som finns. ” det är domaren som efter dagens förutsättningar dömer”.
Man skall vara klar över då man går på utställning att man visar sin hund för en domare som har ett regelverk att rätta sig efter, men där dagsform för både domare  och hund är avgörande. Det finns av naturliga skäl ingen millimeterrättvisa i  den här typen av aktivitet och alla har vi bra och dåliga dagar. Även om jag tycker att det inte är någon bra undanflykt. Jag kan ta som exempel min egen gamla hanhund Nalle. Han hade allt från tredjepris till cert och BIR, han blev så småningom UCH. Men om det var hans eller domarens förtjänst kan alltid diskuteras. Så är tyvärr verkligheten och det tror jag vi får leva med.
Jaktligt är det dock lättare, har man förstapris på jaktprov så vet man själv och alla andra att det är en hund som kan jaga. Det är lite grann min egen inställning. Självklart skall jag ställa ut min hund några gånger, men det är i skogen det gäller. Jaktproven är oerhört mycket viktigare för den här lilla rasen, och den enda objektiva värdemätaren vi har.
Så var glad och nöjd med de pris ni har fått på Er hälleforsare och vi i klubben blir jätteglada om ni meriterar er hund genom att gå jaktprov. Det är vår ”värdemätare” nr 1 då vi letar tänkbara avelsdjur. Är dom lite för grå eller lite för stora eller små ,det må vara hänt, bara dom jagar. Det är jakthundar vi vill ha, är dom dessutom vackra så det ett jättebonus.
Läs gärna vår rasavelstrategi och raskompendium som finns på vår och SÄK s hemsida. Där finns beskrivet hur vi har tyckt att en hälleforsare skall se ut och fungera.
Lycka till med er hälleforsare//////
Wåge L